logo

sre, 31.mar.2010 / 22:08

Dalmatinske klape, Kumpanija iz Vela Luke in Vinko Coce

V soboto sem za 3 ure mislisl, da sem v Dalmaciji. V šolskem centru so nastopile Dalmatinske klape, folklorna skupina Kumpanija in Trogirski Pavarotti Vinko Coce.

Fantje iz klap in Vinko zažgejo, ob komadih kot sta Vela Luka in Cesarice se naježiš in dlake ti grejo pokonci. Zakon.

Kumpanija pa je uprizorila nekaj njihovih tipičnih plesov. Kumpanije so v bistvu folklorne družine s Korčule, njihovi plesi so "Mafrina", "Četiri pasa", "Tanac", "Pritilica", "Šega-šega", najbolj znani pa so po tem, da uprizarjajo Moreško.

Moreška je dinamičen bojni ples, ki naj bi se izvajal samo še na Korčuli. V originalu naj bi zadeva prišla iz Španije in uprizarja Rekonkvisto, boj med muslimani in kristjani, ki je trajal skoraj 800 let, ko so krščanska kraljestva prevzela nazaj Iberski polotok iz muslimanskih rok.

No, na Korčuli pa kristjane zamenjajo turki, ples pa naj bi začeli uprizarjati v 16. stoletju kot spomin na obrambo pred alžirskim "piratom" Uluj Ali-jem. Skratka "tepejo" se rdeči (beli) proti črnim. Belemu kralju Osmanu je črni kralj Moro ukradel punco Bulo. Črni vojaki so na koncu obkoljeni in Bula je rešena.

Skratka, fantje so v slačilnici so na hitro malce razložili zadevo, virov je veliko vsak pa itak pove drugače. Tako, da načeloma je to to, če nisem kej konkretno zamešal. Problem je, da me zgodovina nenormalno zanima, še večji je pa ta, da sem zanjo preveč radoveden in pol vrtam in vrtam in pol nimaš druge, kot da vse pomešaš. Preveč je vsega, enkup stvari pa itak ni bilo tako kot je napisano :p

branje:
- Nekaj o Rekonkvisti
- Nekaj o Veli luki

nullnullnullnullnullnullnullnull
nullnullnullnullnullnullnullnull
Nalagam ...
ZNAČKE (vinko-coce)
FEJSBUK
Fobija.net on Facebook


FOBIJA PHOTOGRAPHY
: fobija photography kmalu.
FOBIJA WEB
kategorije
zapisi po letih
ljudje
stvari
manuel
: manuel
: podstrešje
fobija.net web : ne kopiraj, samo glej. pejdž je ročno spisan "from skretch". IE za spremembo ne jebe. CMS spisal markz, hvala!
Validations & copyright
XHTML : CSS : RSS : tableless
Fobija.net:web & markz cms